Suomeksi

Tervetuloa Shumpoton-blogiini! Kirjoitan blogiani udmurtin kielellä ja Shumpoton tarkoittaa ’ilo’. Udmurtti on suomalais-ugrilainen kieli, jota puhutaan Venäjällä Ural-vuorten lounaispuolella. Nykyään noin 324 000 ihmistä puhuu udmurttia äidinkielenään, mutta puhujien määrä laskee nopeasti. Udmurtti on äidinkieleni. Lapsena ja nuorena rakastin kirjoittaa äidinkielelläni, mutta koulun jälkeen en ole kirjoittanut melkein yhtään mitään udmurtin kielellä, vaan olen siirtynyt kokonaan venäjän kieleen. Vuonna 2010 muutin Suomeen ja lapset syntyivät täällä. Päätin puhua udmurttia lapsilleni ja lasten kasvaessa minulle tuli vahva tarve äidinkieliseen ilmaisuun. Rupesin kirjoittamaan ajatuksia udmurtin kielellä paperille, kirjoitin paljon tunteista. Päätin jakaa omia ajatuksiani, kokemustani ja tietojani blogissa. Tunnen iloa ja onnea, kun kirjoitan äidinkielelläni!

Blogissani kirjoitan aiheista, joista olen kiinnostunut. Olen kielentutkija ja kielet ovat keskeinen kiinnostuksen kohteeni. Minua esimerkiksi kiinnostaa, miten erilaiset kielet kuvaavat tunnemaailmaa, miten puhuja kokee maailmaa alkuperäkansojen kielten kautta, miten kielivariaatio ja kirjoitustyyli voivat elvyttää kieltä, jne.

Minua kiinnostaa, miten alkuperäiskansataustaiset ihmiset pärjäävät nykymaailmassa ja suurkaupungeissa. Olen alkanut haastatella eri puolilla maailmaa asuvia udmurttinaisia ja julkaisen haastattelut tässä blogissa.

Keksin tarinoita lapsilleni. Kerron tarinat ensin lapsilleni ja sen jälkeen ne julkaistaan täällä.

Pidän kokkaamisesta. Mieheni on ranskalainen ja asumme Suomessa. Perheemme ruokavalio sisältää ranskalaisia, udmurttilaisia, suomalaisia, venäläisiä ja muita ruokia. Blogiini kirjoitan lempiruokieni reseptejä.

Kirjoitan matkakohteista, joissa olen käynyt.   

Nauhoitan blogitekstejäni. Monet udmurtinkieliset ihmiset eivät osaa lukea äidinkielellään, koska eivät ole opiskelleet kieltä koulussa. Udmurtin kielen opetus äidinkielenä on hyvin rajoitettu ja koulun opetuskielenä käytetään venäjä. Äänitekstien avulla voi oppia lukemaan ja harjoittelemaan udmurttia.

Jotkut tekstit kirjoitan venäjäksi. Valitettavasti Venäjällä on hyvin vähän tietoisuutta muista kuin venäjän kielestä, vaikka Venäjällä puhutaan noin 150 eri kieltä. Blogiteksteissäni korostan, että Venäjän muut kielet ovat tärkeä osa Venäjän yhteiskuntaa ja kulttuuria.

Suunnittelen myös kirjoittavani suomeksi. Kaikki viitteet suomenkielisiin teksteihin tulevat tämän sivun alapuolelle.

Vuonna 2020 sain apurahan Koneen Säätiöltä ja vuoden 2021 alussa kirjoitin blogiani apurahalla! Olen kiitollinen Koneen Säätiölle siitä, että sain tehdä unelmatyötäni!

Kiitän koko sydämestäni Mari Saraheimoa, Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava, udmurtin kielen tutkija, suomenkielisten tekstien oikolukemisesta! Туж тау тыныд, Мари! Olen itse vastuussa kaikista kielivirheistä.

Kuka olen

Kuva Helga Golubew.

Nimeni on Svetlana Edygarova. Olen syntynyt Neuvostoliitossa perinteisessä udmurttilaisessa Gondyrvaj’n kylässä ja kasvanut Poroz-nimisessä kylässä (gondyrvaj ’karhunhaara’, poroz ’härkä’). Porozin keskikoulun jälkeen muutin Udmurtian pääkaupunkiin Iževskiin opiskelemaan humanistisessa lukiossa. Lukiossa opiskellessani tutustuin ensimmäistä kertaa suomalais-ugrilaisten kielten alaan ja tuosta ajasta lähtien olen ollut kiinnostunut näistä kielistä.

Lukion loppuvaiheessa halusin mennä opiskelemaan elokuvaohjaajaksi Permin kaupunkiin, mutta vuonna 1998 Venäjällä alkoi talouskriisi ja jäin Iževskiin opiskelemaan udmurtin filologiaa Udmurtian valtion yliopistossa. Siellä sain opiskella myös suomen kieltä ja vuonna 2004 valmistuin udmurtin kielen ja kirjallisuuden opettajaksi.

Samaan aikaan olen ollut udmurtin kielen ja kulttuurin aktivisti ja järjestänyt monia tapahtumia ja leirejä suomalais-ugrilaisille koululaisille, ylioppilaille, taitelijoille. Olen myös tehnyt paljon muuta. 

Vuonna 2005 sain Viron sukukansaohjelmasta (Hõimurahvaste programm) apurahan ja lähdin opiskelemaan Tarton yliopistoon jatko-opiskelijana. Siellä minusta tuli kielitieteilijä. Olen tutkinut udmurtin kielen morfosyntaksia ja vuonna 2010 väittelin aiheesta Udmurtin kielen possessiivinen kategoria.

Vuodesta 2011 olen ollut tohtoritutkija Helsingin yliopistossa ja olen tutkinut permiläisten kielten (udmurtti, komi ja komipermjakki) kielivariaatiota, kielikulttuuria ja juuri nyt tutkin kieli-ideologioita.

Tällä hetkellä asun perheeni kanssa Helsingissä.    

Viitteet suomenkielisiin teksteihin:

Blogitekstien tiivistelmä suomeksi